Na východnej hranici sa prijali sprísnené opatrenia

06.11.2009 Snina

Na hranici s Ukrajinou sa oddnes prijali sprísnené opatrenia.
Slovenská republika (SR) v zmysle schengenského kódexu má právo odoprieť vstup na svoje územie každej osobe, ktorá bude podozrivá, že je v zlom zdravotnom stave. Zároveň sa každý cestujúci prichádzajúci z Ukrajiny musí podrobiť lekárskej prehliadke. \"Nechránime iba Slovenskú republiku, ale keďže sme tranzitnou krajinou, chránime aj ostatné európske štáty, \" uviedol dnes na hraničnom priechode Vyšné Nemecké minister vnútra SR Robert Kaliňák.
\"V prípade, že sa situácia na Ukrajine nebude stabilizovať, budeme veľmi intenzívne zvažovať uzavretie hraničného priechodu Ubľa, \" informoval Kaliňák. Nevylúčil, že by k takejto situácii mohlo dôjsť už v priebehu tohto víkendu. Zároveň dodal, že všetky preventívne opatrenia sa v prípade uzatvorenia hraničného priechodu Ubľa budú sústreďovať iba na jeden hraničný priechod, Vyšné Nemecké. Na oboch priechodoch sa momentálne vykonáva zdravotná prehliadka u každého cestujúceho.
Hoci sa podľa Kaliňákových slov znížil počet ľudí prechádzajúcich hranicami, minister naďalej dôrazne žiada občanov SR, aby cestu na Ukrajinu odložili minimálne na dva, tri týždne. Ako ďalej uviedol, hraničné priechody sa budú posilňovať o vojenských lekárov z ministerstva obrany, nakoľko musí byť zdravotná služba v pohotovosti 24 hodín denne. Kaliňák zároveň priblížil, že pohraničné obce sú dostatočne zásobené ochrannými rúškami. V prípade zvýšenej potreby budú dodané z hmotných štátnych rezerv.
Pracovníci hraničných priechodov sa podľa ministrových slov rovnako dôsledne venujú aj ostatným podmienkam, ktoré musia byť zo strany cestujúcej verejnosti dodržiavané. V areáli hraničného priechodu Vyšné Nemecké pracuje zariadenie na monitorovanie technického stavu vozidiel, nachádza sa tu takisto mobilný röntgen z colného riaditeľstva, ktorý je využívaný na odhaľovanie pašovaného tovaru.
V utorok 3. novembra sa dočasne uzatvoril hraničný priechod Veľké Slemence - Mali Selmenci a prekračovanie slovensko-ukrajinskej štátnej hranice pre peších a cyklistov bolo vylúčené na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj. Tieto opatrenia boli prijaté v súvislosti s epidémiou chrípky na Ukrajine a potrebou zamedzenia jej šírenia na území Slovenskej republiky.
 

Vyberte región